In januari 2015 is een klein team van vijf personen (onder wie Henk Brouwer) naar Doumandzou afgereisd om de lagere school aldaar op te knappen. Deze school was in 1965 door Peace Corps vrijwilligers gebouwd en verkeerde in een ernstig verwaarloosde staat. Na vijf weken was vrijwel al het rottende hout vervangen, nieuwe raamopeningen gemetseld, de binnen- en buitenboel opnieuw geschilderd en de lokalen voorzien van deuren met slot en een nieuw schoolbord. Bovendien was een begin gemaakt om ook de huizen voor de onderwijzers weer voor bewoning geschikt te maken. Dit alles niet zonder de inzet van enkele betaalde lokale vaklui en de vrijwillige inzet van meerdere dorpelingen! Bij de inauguratieplechtigheid, in aanwezigheid van de Amerikaanse ambassadeur in Gabon, werd een plaquette onthuld met onder andere een vermelding van het Woerdense Burgercomité voor Ontwikkelingssamenwerking als belangrijke donateur.

Tijdens de werkzaamheden in Doumandzou werd het ontbreken van een goede en veilige toiletvoorziening voor leerlingen zowel als leerkrachten bij de opgeknapte school, als een urgent probleem ervaren.

In maart 2016 vertrok een ploeg van 14 ex-vrijwilligers naar Sam, een naburig dorp in dezelfde provincie Woleu-Ntem in Gabon. Ook deze keer werd er opnieuw een school volledig vernieuwd (compleet nieuw dak, gemetselde muren, een latrine en een nieuwe verflaag) en werd er in de bovengenoemde school met de enthousiaste hulp van de leerlingen een wereldkaart op een muur geverfd.

In maart 2018 staat weer een driedelig project op stapel: in de opgeknapte school in Sam wordt een wereldkaart geschilderd, en bij beide lagere scholen in Sam zal een dubbele latrine worden gebouwd. Daarnaast zullen teamleden meewerken aan de distributie van geïmpregneerde muskietennetten (klamboes) in Sam, Doumandzou en de dorpen in de omgeving daarvan. Dat laatste zal in samenwerking met het Gabonese Ministerie van Volksgezondheid worden uitgevoerd.

Wereldkaart Doumandzou tnDoumandzou school na tnPlaquette Doumandzou tn 16 Latrines tn 24 Klamboes tn 25 Klamboes tn 34 Map tn

Deel dit artikel: